Partfal


Szabad szemmel szeretném írni ezt a blogot, szememben néha mégis akadnak porszemek, melyek látásomat elhomályosítják. Lehet, lehet, hogy ez csak múló állapot nem vagyok más Uram, csak esendő földi vándorod!

2020. május 28., csütörtök

VARSÁNY




Úgy adódott, hogy az elmúlt 2-3 hétben 6-7- megyét érintve - többnyire autópálya mentesen lehetőségem volt megcsodálni a tavasz szépségét úton, útfélen szerte kis hazánkban.
Tegnap, egy hirtelen ránk zúduló felhőszakadásnak köszönhetően nyakunkba vettük lábunkat, pontosabban tervet módosítva fürgén autóba ültünk, hagyva az eltervezett kerítésjavítást, a szarvasok kitartó próbálkozásának eredményét nem sikerült eltüntetni... kénytelen, kelletlen otthagytuk a szépséges Rónafalut, s a jégeső kopogását hallgatva irányt változtattunk.
Leérve Salgótarjánba már észrevettük, hogy a zuhé követ bennünket, s hiába kanyarodtunk a selymes legelőjű Karancsberény felé a tavaly megcsodált magyar hidegvérű lovak nem legelésztek a domboldalon.
Szaporára fogtuk és a kanyargós úton hamarosan Szécsénybe jutottunk.
Meglepetés! - mondta a fafaragó és a kormányt balra kanyarította.
- Mutatok én olyat, de olyat...!
Nem soká kellett várnom a csodára.
4-5 kilométer a zöldellő dombok, völgyek között és már táthattam is a számat.
Varsány - a kb 1600 lakosú nógrádi kistelepülés messze van a főutaktól, a fejlett világtól.
Ahogy mondani szokták az Isten háta mögött!
DE!
Én inkább azt gondolom, hogy az Isten tenyerén!

Nem tudom, hogy Kanyó Judit polgármester mióta ül a polgármesteri székben, azt azonban az első pillanatban látni lehet, hogy vezeti, irányítja a várost!
Költségvetésük talán 300 - 400 millió között mozoghat, mégis mindenfelé építkezés, fejlődés, gyarapodás látszik.
Szegregáció felszámolására szolgáló pályázat, palóc program, s ki tudja még mi minden az, amivel jól sáfárkodva szépülnek. A jó ízlést sem mellőzve teszik napról napra a dolgukat az ott élők.
Eddig is szívem csücske volt Nógrád megye, de most már a sárga irigység is fészkelődik benne.
Pláne, amikor este hazatérve végig tekintek a mi gazos, gondozatlan "belvárosunkon", azután pedig a 250 milliós dunai romhalmazra vetem tekintetem.
Csak kertünkbe érve vigasztalódom meg, ahol buja zöld lombok közt megcsillan a Duna, madárdal szól és a fűszálon, virágkehelyben esőcseppek remegnek.

Nézzük hát a képeket, hogyan telnek az évek Varsányban, hogyan őrzik meg a palóc hagyományt, a nyomor ellen hogyan küzdenek, s miként töltik meg szépséggel buzgón, igényesen a falusi életet!
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése