Partfal


Szabad szemmel szeretném írni ezt a blogot, szememben néha mégis akadnak porszemek, melyek látásomat elhomályosítják. Lehet, lehet, hogy ez csak múló állapot nem vagyok más Uram, csak esendő földi vándorod!

2023. május 17., szerda

ZŐCCSÉG!!!

 

Beborult...

Nem csak az ég, hanem a hatalmas hárs is a kapu előtt. Négyen állják, tűrik az időjárás viszontagságait - egy kapu előtt, egy a kapuban és ketten a kertben. Szeretem őket, gondoskodnak rólam mozgásilag. Van mit takarítani, söpörni, szedegetni egész évben. Olykor a nagyobb szelek száraz ágakat tördelnek, felszedegetem s jól pattog a tűz reggelente. Mert bizony még most is be kell fűteni kicsit - fagyosszenték kitettek magukért, szerencsére a fagy elmaradt. Egyetlen idejekorán kitett szépséges szőlővirágom sínylette meg, hogy elkapkodtam a nyáriasítást, de most, hogy visszakerült a verandára regenerálódni kezd az is.

A kapu így várt rám tegnap is midőn hazafelé bandukoltam, s  könnyű sóhajjal hajtottam meg fejemet a vízterhes ágak alatt.

Öröm hazatérni. Őrületesen szép és hangos most minden! 

Bánat is akad. Madárék még rá-rászállnak a kipusztult fenyőre, ringatóznak kicsinykét. Ma is megúszta a fűrészt, eső lévén ismét halasztódik a kivágás. Búcsúznak a madarak és én sem bírom könnyedén megemészteni, hogy vége. Régi történet a miénk... évtizednyinél is hosszabb sóvárgás után lett itt az otthonom. Az elvadult kertben ez a fa már messziről hirdette, hogy érdemes nekirugaszkodni, s mocsokból, sittből, gaztengerből parányi édent teremteni. Felsorolni is nehéz lenne mi mindent rejtett a föld - motorháztető, boyler, linóleum henger, fürdőszoba maradványok, drótok, üvegek, stb. Ha nekifogtam egy-egy bokor ültetésének szinte ásatást kellett végeznem, mert a szerszám mindig beleütközött valamibe... tégla, betondarab, cserép. Nincs vége sosem, mindig akad valami a "horogra". Az emberi ostobaság feneketlen kútja. De nem csak az évtizedeken át lerakott szemét lehet a probléma. Nyolcadik fa pusztul ki... Két diófa, egy meggy, egy pici meggyecske, barkafa, szívem vágya szomorú nyír, melyet borsos áron vettünk, s messziről szállítottunk haza - néhány év után megadta magát. S most a fenyő után a vénséges vén cseresznyefa is halódik. Bokrok közül is néhányan, madárbirseim többen.

 Reménykedem. Talán a rengeteg eső itt-ott segített, néhány haldokló bokron pici zöld levélkék villannak. A madarak és szelek által hozott magvacskákból új "valamik" kerültek a kertbe. Tavalyi, tavaly előtti tátikáim elszórták magjukat, s most számtalan palánta várja, hogy helyet keressek nekik. Vad és rakoncátlan burjánzást látok magam előtt, s a hömpölygő folyót, mely hatalmas fatörzsekkel, mint gyufaszálakkal játszadozik. Két nagy zuhé közt néha kisüt a nap, s méhek lepik el a virágokat.

Eső esik egy hete, mindenfelé "zőccség", az áradó víz is zöldben játszik. A májusi eső aranyat ér, s ha enyhül az idő és ki lehet merészkedni bőrig ázás nélkül fekete petuniák és fehér pistikék kerülnek a ma még üresen tátongó cserepekbe - tegnapi szerzeményeim.  Játszik a természet - lépten-nyomon örömöt szerez nekem.

 








2 megjegyzés:

  1. Írtál már a kipusztult fenyőtökről. Múltkor gondoltam rá, hogy megvan-e még. Ezek szerint igen, az eső megkegyelmezett neki egyelőre. Sajnálom, hogy ki kell vágni.
    Nagyon szép helyen laktok, sokat dolgoztatok azért, hogy így legyen, de megérte.

    VálaszTörlés