Partfal


Szabad szemmel szeretném írni ezt a blogot, szememben néha mégis akadnak porszemek, melyek látásomat elhomályosítják. Lehet, lehet, hogy ez csak múló állapot nem vagyok más Uram, csak esendő földi vándorod!

2023. december 21., csütörtök

A fény születése...

 

LÁTOK!


Ma a szakaszokban alvás és az örült álmok éjszakája után, örömmel konstatálom, hogy látok! 
Huss, eltűnt a köd. Kirajzolódnak a túlparti fák, alig-alig halvány pír az ég peremén, és a felhők is valamivel feljebb. Csend és ezüst. Akár verset is írhatnék, de már kismilliószor "megénekeltem" a látványt - a folyó és én - reggel, délben és éjszaka.
S míg nézem a pasztell palettát eszembe jut az elmúlt napok, hetek lenyomata. Mániává vált a  fény. Este a hosszú útról hazaérve, s befordulva a kissé koszos, elhanyagolt közeli utcába zöldes fényparádéra lettem figyelmes, villódzás, tarkaság meg mindenféle izék. Minap a csillaghegyi kanyarban teljesen "nyújorkos" őrület vakította el szememet. Van, aki kisvárosunkban (direkt nem teszek ide semmiféle jelzőt szépészetileg) a fényfüzéreket hiányolja. Hosszú listát firkanthatnék, hogy mi mindennek kellene megelőznie a csillogó girlandok özönét... de minek.
Most, hogy itt szépen tágul a tér, a nagyon halvány derülés belopódzik a fák ágai közé, s a bokrok sűrűjét is elérik hamarosan - elképzelem milyen lenne villódzásra, neon bizgentyűk, füzérerdők vakításában figyelni a valót. 
 
A fény születését...
 
Mondhatni rettenetes.
Nálam még gyertya is alig gyúl, a kályhában már parázslik a fahasáb, és az első madárka megjelenik az ablak előtt, de tova is röppen, s én meg sem tudom állapítani, hogy ki is a korai kosztosom. Gyanúm, hogy kiürült az etető, hiába töltöttem tele tegnap indulás előtt fekete magokkal.
Kutya és macska még csendben, nem hajkurásszák tollasékat. Hamarosan kilépek, hideg van, télhez illő. 
Vonszolom magammal az éjszaka képeit, s igyekszem megfejteni, hogy mit üzent az álom.
Látom ám! 
Néha olyan nehéz látni, belátni, átlátni. Kell hozzá a belső megvilágítás, s utána az erő, hogy a felszín ragyogtatása helyett a mélyben rejlő kincse felhozására törekedjek.
Igyekszem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése