Partfal


Szabad szemmel szeretném írni ezt a blogot, szememben néha mégis akadnak porszemek, melyek látásomat elhomályosítják. Lehet, lehet, hogy ez csak múló állapot nem vagyok más Uram, csak esendő földi vándorod!

2024. február 21., szerda

Az anyanyelv nemzetközi napja

 


"Az anyanyelv nemzetközi napja – Február 21. 1999-ben az UNESCO közgyűlése február 21-ikét az anyanyelv nemzetközi napjává nyilvánította. A nemzetközi szervezet ezzel is fel kívánta hívni a figyelmet a Föld nyelvi sokszínűségére és gazdagságára."
Szerelmeim a szavak!
Ha rádiót hallgatok, ha olvasok rendre belém kapaszkodnak.
Máris hagynám félbe, amivel éppen foglalkozom, s futnék a "hógolyó" által megindított lavinát papírra vetni, pontosabban gépbe pötyögtetni.
Szól egy dal, zúg valami a szélben, s szavak hullanak elébem.
Anyám szavai és azok is, amiket én tovább adhatok. Karonülők, totyogók, értelemnyitogatók vesznek körül, s bevallom szívem örül, ha "szószórásukat" hallhatom. A beszéd íze, zamata a szóban, mint ízes ételben a só úgy rejtezik.
Jön a hajó. - mondja Nyussz - és olvadok.
Tündérkaszinó? - kapja fel fejét Lotti, s hozzáteszi Nagyi is ezt szokta mondani.
És így, meg így, meg így...
Nagyjaim szókincse hol sekély, hol áradó, pont úgy, ahogy a kamasz lét megkívánja. Öleléssel pótolják az elharapott szavakat. Vagy bőséges hegyi patakocskává duzzad az elmondandó.
Szerelmeim a szavak.
Szédítő magasságokba repít.
Ahonnan fájdalmas a zuhanás, ha szedett-vedett, trágársággal elegyített mondatokkal nyomatékosít a "közlő" személy.
De ugyanígy sajog a mézesmázos, túlburjánzó szóvirágos kert, midőn se eleje, se vége a mondókának.
Anyám papírkáira gondolok, melyekbe szavakat, mondatokat, verseket rejtett.
Ma kísérletet teszek... és jobban figyelek szavaimra, de ami még fontosabb az én édes Nyusszomra, aki most ébredve mézes citromos dimodádét kortyolgat, ma s hozzá tapadó magyar szavakat megfigyelem és segítem gazdagítani, hogy amikor felszáll holnap este a tengeren is túlra vivő repülőre bizton tudhassam, hogy kenyér mellé a szép magyar nyelv kalácsából is visz magával útravalót.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése