Partfal


Szabad szemmel szeretném írni ezt a blogot, szememben néha mégis akadnak porszemek, melyek látásomat elhomályosítják. Lehet, lehet, hogy ez csak múló állapot nem vagyok más Uram, csak esendő földi vándorod!

2021. december 26., vasárnap

Ó, jöjjetek hívek...

 


Egy másik úton tértünk haza. Rajongok a "másik" utakért... járt utat járatlanért - no ez nem az én mondásom. Szemgyönyörködtető és szívvidító, ha újat látok, más lankák, más fények másféle ívek és  kanyarulatok... Szemből sütött a nap. A rádióban gyönyörű karácsonyi dal, nagy kórussal, hirdette, harsogta a legszebb örömüzenetet. Hatalmas gospel kórus szólt, de belül magamban hozzáhallottam apám, senkiével össze nem téveszthető hangját is.

Ó, jöjjetek hívek...

Adeste Fideles - Pavarotti

Gurult az autó, kanyargós utak, erdők, díszes ablakok, szerény porták, templomok és fenyők, s a zene csak áradt. Becsukott szemmel hallgattam, a könnyek megültek szemhéjam alatt. Az üzenet, amit kaptam bennem terebélyesedett, meglelve a legrejtettebb zugokat is. Ünnepi istentisztelet, bölcs és tiszta igehirdetés, sallangoktól, cukormáztól mentes, nagyon is reális prédikáció - időtlen és igaz.

  

"19Ekkor egy éjszakai látomásban feltárult a titok Dániel előtt, Dániel pedig áldotta érte a menny Istenét. 20Ezt mondta Dániel: Legyen áldott Isten neve örökkön - örökké; övé a bölcsesség és a hatalom! 21Ő szabja meg a különböző időket és alkalmakat. Királyokat taszít el, és királyokat támaszt. Ő ad bölcsességet a bölcseknek és tudományt a nagy tudósoknak. 22Ő tárja fel a mélyen elrejtett titkokat; tudja, mi van a sötétségben, és nála lakik a világosság." - Dániel könyvéből.

 

 

Nála lakik a világosság!
Nagyon is egyszerű és kézenfekvő lenne a történet ismeretében besétálni a napi mantrák, a politikai adok-kapok könnyen kínálkozó útvesztőjébe, hála érte hogy nem ez történt. Hála és köszönet azért, hogy ma is kaphatunk tiszta üzenetet! A lényegről szólni mindig aktuális! 

Két szó: nála lakik... - ebben a két szóban minden benne van. Gyarló okoskodásunk, gyengeségünk, erőtlenség, vagy éppen hitegetések, hazugságok, ígéretek... mind elbuknak, mert Nála lakik a világosság...

Ülök egy szép, fényességes kápolnában, hatalmas ablakain át napsugár ragyogtatja a fenyőfa díszeit, de ott vagyok a mi régi, egyszerű kis imaházunkban is, az énekekbe belefonódik drága szeretteim hangja. A lelkész mozdulatai, olykor hanghordozása oly hasonlatos az édesapjáéra, hogy szinte egymásba simul bennem múlt és jelen. Szűkös világunknak nyoma sincs. A kiszolgáltatottság a messzi múltban maradt, szabadon hallgatjuk Isten igéjét, tisztán és egyszerűen. Nincsenek hangzatos mondatok, nincs politikai reklám, semmiféle promóció nem zavarja meg az örömüzenetet. 

"Meg kell, kellene tanulni, hogy a kibontakozás az Ő kezében van, senki sem tudja helyére tenni a világ dolgait. Isten tartja kezében a világot! Az ember sötétségben jár, a felragyogó világosság Jézus!" "Nem a hatalmasságok kezében van a jövő, nem az emberek által jön el. Isten nem az emberek kezébe helyezte a megoldást, az Úr az, aki a kezében tartja!" - Szuhánszky Gábor lelkész.

Karácsony van. Árad a muzsika, tavasziasan villanó sugarak ütnek rést a tél szürkeségében. Az út kanyarog, csend váltja fel a kórust, de a dal, a hangok, a szavak, s az üzenet elkísér, s nem csak ünnepi napokon - velünk marad.

1.
Ó, jöjjetek, hívek, ma lelki nagy örömmel,
A jászolhoz Betlehembe jöjjetek el!
Megszületett az ég és föld Királya:
Refr: Ó, jöjjetek, imádjuk, Ó, jöjjetek, imádjuk,
Ó, jöjjetek, imádjuk az Úr Krisztust!

2.
Az életnek szent Ura, dicsőség Királya,
Itt fekszik a jászol mélyén nagy szegényen.
Nagy dicsőséges, szent és örök Isten!
Refr: Ó, jöjjetek, imádjuk, Ó, jöjjetek, imádjuk,
Ó, jöjjetek, imádjuk az Úr Krisztust!

3.
Ti angyali lelkek, ma zengjetek az Úrnak,
És vígadva örvendjetek, buzgó hívek!
A magas mennyben dicsőség Istennek!
Refr: Ó, jöjjetek, imádjuk, Ó, jöjjetek, imádjuk,
Ó, jöjjetek, imádjuk az Úr Krisztust!

4.
Úr Jézus, ki e napon érettünk születtél,
Csak tégedet illet szívünk tisztelete!
Isteni Gyermek testet öltöt Ige!
Refr: Ó, jöjjetek, imádjuk, Ó, jöjjetek, imádjuk,
Ó, jöjjetek, imádjuk az Úr Krisztust! 
 
 /XVII. századi himnusz dallama/
 
 

 




 

 

 

 

 

 

 

3 megjegyzés:

  1. Áldott szent ünnepet kívánok Neked 🙏🤗

    VálaszTörlés
  2. Márta, kedves!
    Nagyon szép, míves a prózád is.
    Hasonló élmények elevenedtek fel bennem...

    Köszönettel és boldog újesztendőt kívánva - üdv:
    Sándor

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnálom, hogy csak most olvastam el ezt az írást. Köszönöm.Olyan jó világosságban együtt látni múltat jelent és jövőt. Kijönni a fényre, meg és felvilágosodni, ....ünnepelni.. Gábor

      Törlés