Partfal


Szabad szemmel szeretném írni ezt a blogot, szememben néha mégis akadnak porszemek, melyek látásomat elhomályosítják. Lehet, lehet, hogy ez csak múló állapot nem vagyok más Uram, csak esendő földi vándorod!

2019. július 13., szombat

Az óperencián innen... 1. Szlunj

 Amikor nem rohanunk.... a tengerhez, s elhagyjuk az autópályát, gyöngyszemekre találunk!

Slunj - Karlovactól 50 kilométerre délre, a Slunjcica és a Korana folyók csatlakozásánál fekszik.
"Slunj illetve a környező területek a Magyar Korona részét képezték egészen 1918-ig, az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlásáig. Mai nevét is a magyar Szulin megnevezés után kapta. Slunjt a XII. században említik először. A XV. században - a török hódoltság idején - a horvát és a magyar történelemből jól ismert Frangepán család egy erődöt építtetett ide, hogy megvédje az itt élő parasztokat a törököktől. A Frangepán erőd mellé még ugyanebben a században felépült egy ferences kolostor is. A XVI. században Slunjt lerohanták a törökök. Válaszul a horvátok visszavették ezt a térséget és egy katonai határőrséget hoztak létre. Ahogy biztonságossá vált a város, az emberek is elkezdtek visszaköltözni ide. Slunj felvirágzása a Napóleoni francia uralom idején jött el. Ekkor kapott malmot és hidat a település."
Néhány fotó a több tucatból, megállni, megnézni, beszippantani a párás levegőt, megcsodálni a gyöngyöző, habzó, csobogó vizet -több, mint érdemes!














Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése