Partfal


Szabad szemmel szeretném írni ezt a blogot, szememben néha mégis akadnak porszemek, melyek látásomat elhomályosítják. Lehet, lehet, hogy ez csak múló állapot nem vagyok más Uram, csak esendő földi vándorod!

2019. július 13., szombat

Az óperencián innen 3. Plitvice a természet katedrálisa

"Plitvice erdősége oly sűrű és titokzatos, hogy egykoron az Ördög kertje nevet viselte. Mára semmit sem vesztett buja, vad, áthatolhatatlannak látszó erdőségéből, ezt az elvarázsolt birodalmat az őselemek teremtették, alakították. Nem véletlenül nevezik Plitvicét a zuhatagos tavak vidékének, a víz örökké alakítja, formálja ezt a folyton változó természetes és fenséges világot. Plitvice tája örökké mozgásban van. A Plitvicei-tavak Nemzeti Park a Világ Természeti Örökségének része a Dinári-hegységben található, amely párhuzamosan terül el a dalmát tengerparttal. Horvátországnak ezt a részét régebben úgy nevezték, hogy a Farkasok Földje, a Lika Földje."

- 295 négyzetkilométerből csupán néhányat sikerül bejárni fél nap alatt, de az a kb tíz kilométernyi séta és a hajókázás páratlan élményt nyújt a látogatónak. Ma már nagy csendre nem számíthatunk, hisz a világ minden tájáról érkező látogatók özönlik el az ösvényeket. Így is maradandó élmény egy csendesebb zugban megpihenve gyönyörködni a türkiz, a zöld, a habzó fehér, s a kék megannyi árnyalatának pompás kavalkádjában, madarak röptében, csillanó hátú halak mozgásában.... csak a pillangók nem örvendeztettek meg, pedig 300 féle található a környéken.















































1 megjegyzés: