Hétfő délelőttöm az övé.
Nagyon szeret főzni.
Szeret kavargatni, élvezi, hogy egyedül gyújthatja meg a gázrózsát.
Ilka nyaggatott, elővette legszebb mosolyát - mert az van ám neki!!!
- Jó, készítsünk csokikrémet - mondtam.Minden válaszomra új kérdés született.
- Vasárnapra??? Nem korai még? Ki fog hűlni, nem baj?!
Elővettem a tejszínt, kanálnyit nyújtottam felé, a többit óvatosan a melegedő masszára öntöttem, melyet precízen kavart. Tejszíntől maszatos szájjal nézte a sötét örvénylést.
Amikor már teljesen átmelegedett az edény átvette a csoki törést, kicsit kóstolt, kicsit tört és dobálta az apró darabokat a gőzölgő masszába, azért a szájába is jutott...
- Megdermedt - mondta.
Megízlelte, aztán komótosan elmosta a kanalat.
- Meddig főzöd?
_ Amíg forrni kezd?
- Most jó - kérdezte az első buggyanásnál.
- Még számolok harmincig, s akkor jó lesz.
- Számolsz? Ez már harminc?
- Bólintottam, hogy mindjárt harminc, s magamban számolok.
Elkészültünk.
Elzárta a gázt, láttam nagyon elégedett, hogy észrevétlenül cseppeket csenhet még a habverőről.
Az óra háromnegyedhez közeledett.
- Kabátot vett, s még az ajtóból visszanevetett. - Jó nap volt ma is. Jövő héten is jöhetek?!
Majd leszaladt a kertbe, megnézni a múlt heti borsó vetésünket.
- Tényleg nem látszik semmi, csak az, hogy duzzadnak.... (mármint a szemek).
Aztán, amikor már kiment a kapun elővettem a whiskyt belebuggyantottam utolsó cseppig a langyos krémbe.
Aztán, amikor már kiment a kapun elővettem a whiskyt belebuggyantottam utolsó cseppig a langyos krémbe.
Köszönöm, régi emléket ébreszt, Édesapám csokoládét készített a vöröskeresztes csomagban kapott kakaóból és tejporból. Alig tudtuk kivárni, hogy megdermedjenek a kis kockák és megkóstolhassuk. Ez 1957 tavaszán volt, akkor ettünk először csokoládét...
VálaszTörlésAnyukám készítette tejporból, aztán sztaniolba csomagolta, s lett szaloncukor.
VálaszTörlésAhogy írtam, akkor tolultak fel a képek, milyen szegények is voltunk. Egy szem pralinét, - ha kaptunk budapesti nagybátyánktól- képes voltam negyed óráig csipegetni.