Partfal


Szabad szemmel szeretném írni ezt a blogot, szememben néha mégis akadnak porszemek, melyek látásomat elhomályosítják. Lehet, lehet, hogy ez csak múló állapot nem vagyok más Uram, csak esendő földi vándorod!

2021. február 13., szombat

A folyón át...

 Ilyen hidegben is? - kérdezi.
Igen! - válaszolom.
Fúj nagyon a szél! - mondja.
Sebaj! Öltözz jó melegen! - már megint lüke tanácsot osztogatok, naná, hogy melegen fog felöltözni, egy egy kis ideig még nem aktuális fürdőruha.
 
(Mióta betört a "sarkvidéki" hideg más elfoglaltságok miatt pihent a lépésszámláló kicsinyét. Szerdán megjártunk három megyét, de csak autóból néztük a telet.
Tegnapelőtt aztán a szél asszonta, hogy megmutatja erejét, s hogy látszatja is legyen szét is tépte nemzeti lobogónk sarkát, úgy belé akaszkodott. Most a zászlórúdba akadva kornyadozik szegény, mert nincs olyan legény, aki kiszabadíccsa! Mert ahhoz létra kellene, s a jegyes, csúszós talajon való mászkálásnak nem most van a legjobb ideje.)
 
De mi azért csak menjünk!
Kabát, sál, sapka, kivételesen kesztyű is...
A kompra kell a maszk!
Hátha a Duna fölött rohangáló szél valamit ránk ragaszt, Persze hogy nem, de mi nagyon szófogadóan felvesszük, ha muszáj. És ahogy kinézünk, az kész kabaré.
A kutya sem ismerne fel, úgy bedunsztolódunk, olyanok vagyunk, mint egy-egy kisgömböc.
Mókás dolog ez, s ha már maskara, azaz lúd, hát legyen kövér...
Hogy jönnek ide a ludak? Sehogy! Ellenben szóba jöhetnek más szárnyasok. Például a révházi kacsák, akik ismét békés egyetértésben tisztogatják tollazatukat a parton. Pompázatos gácsér fényes tollai messziről ragyognak a napfényben. 
Meg is jegyeztem magamban, látszik, hogy a házasság hete van...Ezek kacsák jóban, rosszban kitartanak.
 
Szikrázóan süt a nap, s nem bírom ki kattintás nélkül.
Révsegéd úr meg is kérdezi mire jó ez a sok fotó?!
Mániám - gondolom, de a szónak igazából más értelme van.
Szél süvít, Duna csendesen apad. 
Kiköt az ügyes kormányos. 
A szél meg újult erővel felborzolja a hullámokat.
 
Valami kevésbé huzatos utat válasszunk ma!
El is indulunk balra, a nyár óta nem látogatott távoli part felé vesszük az irányt.
Fagyott tócsákon szikrázik a nap.
Vásott gyerek vagyok, mert minden ékeskedő jéghártyára rátaposok. Recseg, ropog, felkacagok, de útitársam korhol, hogy rossz vagyok. Csodálja a befagyott vizet, azt mondja még sohasem látott ilyet.
És azt is hogy ne lépjek bele, ne törjem össze.
Jó legyen hát a kedvére. Pedig én naaagyon (!) szeretek rálépni a jégre, hát még ha csúszkálni is lehetne, de még nincs elég vastagon befagyva!
A folyó magas, így tavaly felfedezett félszigetcsücsökhöz nem mehetünk le, befordulunk hát az erdőbe. Az ég csoda kék, mindenféle madarak röppennek a fák között. Belegabalyodunk a bokrok sűrűjébe, éppen egy őzike fenekére leszünk figyelmesek, ahogy tőlünk néhány méterre eltűnik a fák között.
Jobb lesz járt útra térni, mert az erdő egyre áthatolhatatlanabb, visszafordulunk hát, s kicsit odébb meg is találjuk az átjárót. Erdei úton lépkedünk, száraz ágak, gallyak roppannak össze talpunk alatt, nem messze tőlünk leszállnak egymás után a kismadarak, csendesítjük lépteinket. Mindenféle magok a földre szórva, sejtem, hogy az őzek etetésére szánták a kukoricát, néhány méterrel odébb magasles van az ösvény szélén.
Lépteink hangjára a csipegetők eltűnnek a sűrűben. Az őz nyomát sehol sem találjuk...
Néhány száz lépés kijutunk a gátra, a vízművek kútjai melletti úton lépkedünk, a szél hátulról vágtázik végig a nyiladékon, kapucni fel, de szemben velünk a nap engedékenyebb, s arcunkat melengeti. 
Hamarosan ismerős terepre érkezünk, ahol már bizton tudjuk merre tovább. Nemrégiben erdőt ritkítottak, leginkább gallyaztak errefelé, a munkagépek alaposan felszántották az utat. 
Fagyos a föld, de a napocska itt-ott tócsává melegíti a hófodrok szélét, minden csillog, mintha gyémánt ösvényen járnánk. Bozót és tüske, jókora szúrós bogáncs akad sapkámba.
Hol jobbra, hol balra kerülgetjük a befagyott kátyúkat.
Egy kis idő múltán kiérünk a szélvédett útról, s újra a folyó medrénél vagyunk. 
Sasszemű útitársam, mint mindig most is észrevesz valamit...
A part menti fákra vízcsipke fagyott, az ágakon szépséges, sziporkázó csipkefátyol.
Hiába igyekszem jól lefényképezni telefonnal lehetetlen, nagy gépet cipelni meg lusta vagyok.
Járunk még egyet a légies természeti szépségben gyönyörködve.

Azután, míg a komp  kanyarodik egyet, megpróbálom dermedt kézzel kezelni a masinát, de a kép  nem adja vissza a téli csodát...
Zúg a motor, a folyón átszáguld a szél, gyermekkori hidegekre emlékeztet ez a későn érkezett tél. 
 
(Tájékoztatom az utazóközönséget, hogy ezen a felületen elkövetett "útinaplós" bejegyzéseim nyomokban sem tartalmaznak szépprózai törekvéseket, ellenben emlékmorzsák, régi hangulatfoszlányok, vannak benne bőben.)


 












 
 


 

3 megjegyzés:

  1. Sétáltam veletek egy jót, újra láttam mindent, mint mikor az írásaidat szoktam olvasni. Nagyon jól írsz.
    Nincs rossz időjárás, csak nem megfeleő öltözködés. Írtad nálam, hogy nem volt melegetek, de kellett a friss levegő és a - 6,5 fok is. Nem baj, ha kicsit csíp. Kiszellőzettétek magatokat.:)

    VálaszTörlés
  2. Bocsánat, nem minusz 6.5 fok volt, hanem annyi kilométert gyalogoltatok. Most olvastam újra a nálam tett kommentedet.

    VálaszTörlés
  3. Nincs rossz időjárás, csak nem megfelelő öltözködés, ezt a mondatot örökre megjegyeztem Louise Hay: Éld az életed! c. könyvéből. Gyakran idézem, ha rossz időben kell sétálni mennünk az erdőre. Ez akönyv anno nekem nagy erőt adott az újra kezdéshez. Bocs eltértem. Egyébként tényleg szépen írsz.

    VálaszTörlés