Partfal


Szabad szemmel szeretném írni ezt a blogot, szememben néha mégis akadnak porszemek, melyek látásomat elhomályosítják. Lehet, lehet, hogy ez csak múló állapot nem vagyok más Uram, csak esendő földi vándorod!

2021. február 18., csütörtök

Megyünk... Ünnep - jégcsengővel....

 A komp már a folyó közepén közeledik és ő még sehol. Gondoltam "feltartóztatom" majd a hajós legényeket míg előbukkan a magasban "túratársam". Szerencsére volt várakozó autó, s mire felgördült, mi is felléphettünk, nem árt a futás, pláne jeles napokon. 

Kacsáék napi fürdőzését nem zavarja a hideg, le-lebukva a víz alá többször is megmártóznak. A víz már sokat kopott, napi 30 cm. Az ár után mindig lehangoló a kép. A drága és oktondi emberiség szorgalmasan mocskolja a legelképesztőbb módokon,s ilyenkor minden szemét lerakódik az ágak közé. De ma a sok kacatot feledteti  sziporkázva a Duna túloldala. Itt is - ott is csábító szépségek hívogatnak. Elindulunk, erdei út, szembe süt a nap, fürdetjük arcunkat a boldog fényben. Szeretem ezt az utat, déltájban különösen. Igyekszem lehunyt szemmel járni, egyik lábam az avarom, másik az úton - szemben a nappal. Most azonban a természet csodáit bámulva lépkedünk, egyre lassabban, meg-megállva. Nagyon szép! Muszáj megnézni közelebbről is a parti füzekre, odvas vén fákra fagyott csillogó szépségeket. Nekem meg pláne muszáj, hisz napok óta arra gondolok, hogyan tudok lemenni közelebb... Most már nem nagy mutatvány ám, mert a visszahúzódó víz után maradt tócsák többnyire befagytak, így elmerülni bizonyára nem fogok. Koszossá konzerválódott gyaloglócipőm bírja a strapát, remélem nem ázik át, ha véletlenül félrelépek. Leereszkedem hát a kövek között, korhadt fák, uszadék borítja vastagon a földet. Micsoda kaland! - nevetgélünk, mintha legalább a K2 meghódítására vállalkoznék. Pocsolyákat, jégmorzsalékot kerülgetve igyekszem nem fenékre ülni, s egészen közelről szemlélni a varázslatot. Egyik jégképződménytől a másikig lépve lecsalogatom ódzkodó társamat is.                                                   - Gyere, közelről nézd!                      
Bár nem kalandvágyó természet, ő is valamelyest lejjebb ereszkedik a törzsek, gyökerek között. 
Cikkan a fény a víz felszínén és a fagyott ágakon, gallyakon. 
Vadkacsáék bezzeg most sehol, pedig, ha már a parton csúszkálok, mászkálok igazán megérdemelném, hogy itt úszkáljanak a közelben.
Gyűlnek a képek. Nehéz betelni a látvánnyal.
 Távolban egy fehér vitorla, pontosabban egy nagy hajó és kisvárosunk emplomtornya...



Gyönyörködünk, de lassan ideje indulni tovább, mert ki kell ma kerekedniük a kilométereknek. (Ki is kerekedtek - csúcsosan.)
Felkapaszkodom a csúszós partoldalon, társam a kezét nyújtja, megfogom és már gurulok is. 
Lábam beleakadt valamely bokorba és olyat hengeredtem, mint talán utoljára gyerekkoromban. Nagy nevetés a vége. Kezem, lábam ép, telefon a zsebben.
Szabadságra megy a korosodó asszony és helyébe ismét a gyermeki kíváncsiság lép. (Szeretem ezt az érzést.)
Egy pillanatra bevillan az ötven+ x előtti kép... 
Varga Kati tanár néni aggódó arckifejezése, ahogy lerimánkodni igyekszik Mártikát, azaz engem az egri vár külső - akkor még romos - faláról. Persze eredménytelenül. 

A közeli hang visszarángat a jelenbe:
- Merre menjünk ma?
- A születésnapos választ! - felelem.
Ez a merre mindig egy jó kis játék, hiszen sok választásunk nincs, már mindet bejártunk többször is a környéken.
Menjünk balra, a kis erdei kerülőúton a gátra, ott süt legjobban a nap.
El is indulunk, de a folyó menti parádé sehogy sem enged. Ismét lemegyünk a partra, itt már könnyebb, kavicsos a terep és mindenfelé jégfények.
Az ég, a föld, a víz, és a madárhangok valami fenséges ünnepi kompozíciót teremtenek!
Ünnep van, a mellettem álló hölgy  ma X éves!
Még az óvodából maradt rám, a kis Sz. Barbarától örökölt mondat:
"Kinek van ma boldog születésnapja?" 
NEKI!
Mellettem áll az ünnepelt és minden gyönyörű kerek, mintha az élet egy nagy édes, ékes tortát tenne elénk e pillanatban, rajta zománckék, arany csillámos bevonat, aranyosítja rohanó létünkben a sokadikat!
Csengő csillan az ágon, és mindenféle pompázatos jégparádé kápráztat szemet és szívet.
Végül a part mentén megyünk, amíg lehet, aztán a kedvenc helyemre, a Baller tóra gondolok, milyen szép lehet.
Az elhagyott  bódés, kajibás kertekhez érünk, nézzük az idő rombolását, vastag lakatot, kifeszített kaput, valaha itt nevettek, valaha itt szerettek, most mindenfelé a magány az úr. Régi dallam jut eszembe, dúdoljuk, és megkeresem a neten, Kovács Kati sok-sok év előtti dala, hogy mire nem emlékszik az ember lánya... Érthetetlen, hogy miért ez és miért most?! Se hegyek, se fecskék, hó is alig...                                                      "Hull a hó a kéklő hegyeken, s a fecskék messze délre szálltak. Mért szakad fel minden újra élesen? Mért remélem úgy, hogy újra látlak?"   Sajdul a szív, de nekünk ma éledésre van vágyódásunk. Veresgyűrű som piruló vesszeje, duzzadó aranyvesszők, libbenő barkák, orgonabokrok sokat sejdítő rügyei ellenkeznek a visszatért téllel. Csuda egy játoryszma ez. Már a Baller tó közelében járunk, csend és csend. A tó jeges fénye szinte megüti a szemem, csupa sziporka, vaskos jégtáblák tornyosulnak. Az apadó folyó hátrahagyott maradványai a parton. Érdekes itt, folyó és tó is egyszerre, ott ahol a Duna hullámai behatolnak már elolvadt a jég, de beljebb akár járni is lehetne rajta. Naná, hogy reccsentek néhányat, és a felszedett jégdarabokat a tó szikrázó páncéljára hajítom, csattan, pattan, csúszik, remek móka ez. Hosszan, de hosszan elidőznék.
Minden megvan itt.
Az idő vészes rohanása ébreszt, a hármas kompot ma sem érjük el.
Nagy pocsolyák és jeges vizek között szárazabb, fagyos útra térünk. 
Ma végre valóban sáros lábbelivel térünk majd haza. Kerülő utakon kiérünk a gátra, hátunkat melegíti a nap. Majdnem egy óránk van még, végig járhatunk néhány régebbi utat. Lelki tarisznyánk terheiből pakolunk a fényre, a bugyor mélyén valami mindig marad. S mint máskor is a visszatérés utolsó percei elhallgattatnak, a szívben bánat, vagy emlék matat. De legyen most más, legyen ünnepi a délután - egy dal szól a zsebemből, és több szólam a fákon, madarak röpködnek, s a dunai fények egész hazáig végig kísérnek.








(Sajna a jégcsengős felvételt nem bírom ide feltölteni, pedig az volt a nap fénypontja...)

    
 
 
 




 

7 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek a jeges képek. Különösen az első és a második kép ragadta meg a figyelmem. A Híradóban láttam, ahogy ráfagyott a padokra a fákra, a vízbe vezető lépcsőkre és a mólóra jég. A tied is ezt az élményt nyújtja.
    Szép írás megint.

    VálaszTörlés
  2. Az is szép, ahol a jégdarabok vannak a jégen. Szép az összes, slussz-passz! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sokkal több készült, nem tudtam betelni a tájjal.

      Törlés
  3. nekem az a második kép jégcsengős

    VálaszTörlés
  4. Mit is tetszett mondani? "Kizárólag irodalmi igényesség nélkül"?! Na, ne!

    VálaszTörlés
  5. Ismét jö volt veletek sétálni.S legalább fotókon láthatók fagy,ott jépzuhatagot.

    VálaszTörlés
  6. Az a 2. fotó csodás, itt nem képződtek, még a Patak mellett sem.

    VálaszTörlés