Partfal


Szabad szemmel szeretném írni ezt a blogot, szememben néha mégis akadnak porszemek, melyek látásomat elhomályosítják. Lehet, lehet, hogy ez csak múló állapot nem vagyok más Uram, csak esendő földi vándorod!

2021. március 30., kedd

Megyünk. - Tanuljunk virágul. 3.

 Megérkeztek a tavaszi szép napok, s ha marad energia a délelőtti kertezés után, hát megyünk. 

Újabb virágot tanultam. Már találkoztunk egyszer, évekkel ezelőtt a szigetújfalusi úton bandukolva, láttam egy kb méternyi hosszú telepet. Azóta is keresem, mert nagyon meglepő látvány volt, feltehetően az útjavítás áldozatává vált. Pénteki menésünkön jó szemű útitársam rákérdezett ez meg mi lehet?! Bevallom fogalmam sem volt a nevéről, így a "zöldekkel" szorosabb kapcsolatot ápoló, nagy tudású ifjúnak elküldtem a fotót, és máris jött a válasz:

KÓNYA VICSORGÓ!

Micsoda?! Vajon ki és miért illette ezt a kis növényt ilyen fura névvel?! Ott lapul az ártéri erdőben és nem is igaz, hogy vicsorog.

Azaz de! Mert, hogy pótoljam csekély botanikai tudásomat gyorsan utánanéztem a kis drágának...


 Parazita buli

" - Élősködő növényeknek azokat a fajokat nevezzük, amelyek tápanyagaik legalább egy részét közvetlenül más élő növényekből nyerik. A félélősködő vagy hemiparazita fajok képesek fotoszintézisre, amelyhez a szervetlen tápanyagokat a gazdától szívják el, majd ők maguk alakítják tovább szerves vegyületekké. Ilyenek a szemvidítófű- (Euphrasia), a kakascímer- (Rhinanthus) és a fagyöngyfajok (Loranthus, Viscum). A teljes élősködők vagy holoparaziták egyáltalán nem állítanak elő szervesanyagot, nem fotoszintentizálnak, mert a szerves vegyületeket is a gazdanövénytől vonják el. Mivel nem fotoszintetizálnak, klorofillra nincs szükségük - nincs is nekik zöld növényi részük. Ilyenek például az arankák (Cuscuta), a szádorgók (Orobanche) és a vicsorogó (Lathraea squamaria)." 

hraea squamaria

"Más neve(i): vicsorgó, farontó, fogacsán, alattomos fogocsán, rejtekfű, pikkelyes farontó, rejtekvirág
A kónya vicsorgó az ajakosvirágúak rendjébe, ezen belül a vajvirágfélék családjába tartozó faj. Honos D-Eurázsiában, évelő, bükk, gyertyán és mogyoró gyökerén élősködik. A Középhegységben elég gyakori, üde gyertyán- és bükkelegyes erdőkben. Tömzsi, hajlott szárán csak pikkelylevelek láthatóak. Az egész növény klorofill nélküli, rózsaszín vagy fehér, húsos, kissé viaszosnak tűnő. Virágai ugyanilyen színűek. A virágzás előrehaladtával a virágok fakóbbak lesznek, a szár pedig kiegyenesedik Föld alatti vastag rizómája barna, rajta több hajtással. Üde erdők fafajainak gyökerén élősködik: bükkön, gyertyánon, mogyorón. Árnyékos, nedves talajú erdőkben virágzik március - május hónapokban. Termése tok termés."

 Azt is megtudhatjuk, hogy mérgező növény, s a neve egyesek szerint azért "vicsorgó". mert vicsorgó fogsorra hasonló... hát nem tudom. Mindenesetre parazita, a fa gyökeréből vonja el a tápanyagot.


 


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése